Gus obliczył, że Polski emeryt średnio

  • 12 h spędza na sen,jedzenie, mycie
  • 4 h na zajęcia domowe
  • 3 h na oglądanie  telewizji
  • 1,5 h na kontakty towarzyskie tylko 12% osób po sześćdziesiątym roku życia ćwiczy raz w tygodniu!

Wśród krajów rozwiniętych Polska jest na drugim miejscu pod względem pacjentów 60 + u których występują co najmniej dwie choroby przewlekłe 32% populacji w Polsce ma nadciśnienie tętnicze 25% otyłość przewlekłą niewydolność merek 12% cukrzycę 8% niewydolność serca 3,2% Stężenie się jest naturalnym procesem Fizjologicznym który prowadzi do upośledzenia czynności wszystkich tkanek i narządów do ich zaniku lub przekształcenia nowotworowego.

W następstwie następuje pogorszenie sprawności fizycznej umysłowej upośledzenie funkcji życiowych i zdolności poznawczych.

Stężenie się nieuchronnie wiąże się z rozwojem wielu chorób wieku podeszłego:

  • Zanik mięśni ( sacropenia)
  • Zanik kości (osteoporoza)
  • mózgu ( choroba Alzheimera)
  • uszkodzenie naczyń (nadciśnienie tętnicze) 
  • uszkodzenie serca 
  • uszkodzenie nerek
  • Hiperinsulinizm 
  • otyłość cukrzyca 
  • rozwój nowotworów

Żywność ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia. Szacuje się że na całym świecie czynniki ryzyka związane z dieta dieta prowadzą do 11 mln zgonów na świecie.

W Polsce niezdrowa dieta odpowiada za 20% zgonów ex aequo z czynnym paleniem.

Im wcześniej dokonamy zmian w nawykach żywieniowych tym większy przyniesie to efekt w dalszych latach naszego życia. Nigdy nie jest za późno! Nawet w podeszłym wieku wprowadzenie zmian może przyczynić się do istotnych korzyści. Należy pamiętać ze późne jedzenie izokaloryczne zwiększa głód w ciągu dnia i obniża poziom leptyny, zmniejsza wydatek energetyczny i modyfikuje szlaki metaboliczne.  Późne jedzenie zmienia ekspresję genów tkanki tłuszczowej, sprzyjając zwiększonemu magazynowaniu lipidów. W konsekwencji wpływając na większe ryzyko otyłości. Zatem  śniadanie zawsze powinno być najbogatszym posiłkiem dnia obiad nieco lżejszym a kolacja powinna być najmniejsza. Jesz wiec to co zdrowe, nie objadaj się na noc i staraj ruszać codziennie.

Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne opublikowało w 2021 nową wersję wytycznych dotyczących prewencji tego typu schorzeń, obejmującą zalecenia na temat prawidłowego żywienia. Dieta obok regularnej aktywności fizycznej i niepalenia stanowi podstawę wpływającą na zmiejszenie ryzyka wystąpienia schorzeń układu sercowo- naczyniowego.