Gus obliczył, że Polski emeryt średnio
- 12 h spędza na sen,jedzenie, mycie
- 4 h na zajęcia domowe
- 3 h na oglądanie telewizji
- 1,5 h na kontakty towarzyskie tylko 12% osób po sześćdziesiątym roku życia ćwiczy raz w tygodniu!
Wśród krajów rozwiniętych Polska jest na drugim miejscu pod względem pacjentów 60 + u których występują co najmniej dwie choroby przewlekłe 32% populacji w Polsce ma nadciśnienie tętnicze 25% otyłość przewlekłą niewydolność merek 12% cukrzycę 8% niewydolność serca 3,2% Stężenie się jest naturalnym procesem Fizjologicznym który prowadzi do upośledzenia czynności wszystkich tkanek i narządów do ich zaniku lub przekształcenia nowotworowego.
W następstwie następuje pogorszenie sprawności fizycznej umysłowej upośledzenie funkcji życiowych i zdolności poznawczych.
Stężenie się nieuchronnie wiąże się z rozwojem wielu chorób wieku podeszłego:
- Zanik mięśni ( sacropenia)
- Zanik kości (osteoporoza)
- mózgu ( choroba Alzheimera)
- uszkodzenie naczyń (nadciśnienie tętnicze)
- uszkodzenie serca
- uszkodzenie nerek
- Hiperinsulinizm
- otyłość cukrzyca
- rozwój nowotworów
Żywność ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia. Szacuje się że na całym świecie czynniki ryzyka związane z dieta dieta prowadzą do 11 mln zgonów na świecie.
W Polsce niezdrowa dieta odpowiada za 20% zgonów ex aequo z czynnym paleniem.
Im wcześniej dokonamy zmian w nawykach żywieniowych tym większy przyniesie to efekt w dalszych latach naszego życia. Nigdy nie jest za późno! Nawet w podeszłym wieku wprowadzenie zmian może przyczynić się do istotnych korzyści. Należy pamiętać ze późne jedzenie izokaloryczne zwiększa głód w ciągu dnia i obniża poziom leptyny, zmniejsza wydatek energetyczny i modyfikuje szlaki metaboliczne. Późne jedzenie zmienia ekspresję genów tkanki tłuszczowej, sprzyjając zwiększonemu magazynowaniu lipidów. W konsekwencji wpływając na większe ryzyko otyłości. Zatem śniadanie zawsze powinno być najbogatszym posiłkiem dnia obiad nieco lżejszym a kolacja powinna być najmniejsza. Jesz wiec to co zdrowe, nie objadaj się na noc i staraj ruszać codziennie.
Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne opublikowało w 2021 nową wersję wytycznych dotyczących prewencji tego typu schorzeń, obejmującą zalecenia na temat prawidłowego żywienia. Dieta obok regularnej aktywności fizycznej i niepalenia stanowi podstawę wpływającą na zmiejszenie ryzyka wystąpienia schorzeń układu sercowo- naczyniowego.